top of page

Wat doe ik met mijn regenton in de winter?

Koude dag

Als water bevriest dan gaat het uitzetten. Zoals bij velen bekend bij de buitenkraan moet deze altijd worden afgesloten tijdens de vorstperiode. Als een kraan beschut opgesteld is dan kan het zijn bij een nachtvorst tot -3 dat het tegen de gevel of op een andere plek nauwelijks vriest, de kraan hoeft dan niet afgesloten te worden net als de regenton.

Geeft het weerbericht vorst op vanaf -3? Sluit dan uw buitenkraan en regenton af.

Het eerste wat u altijd moet bedenken is dat het water moet kunnen uitzetten. Het is dus belangrijk dat de druk van het hele systeem af gaat. Als u de regenton heeft leeg laten stromen is het belangrijk om de kraan open te laten staan, hierdoor heeft het water altijd de mogelijkheid om uit te zetten.

Maakt u gebruik van een regenton vulautomaat?

In hoofdlijn zijn er twee soorten vulautomaten, het ene soort is voorzien van een winterafsluiter en de andere niet. Als de vulautomaat voorzien is van een winterafsluiter dan hoeft u alleen deze maar dicht te draaien of schuiven en de kraan van de regenton open te zetten, hiermee is de afkoppel klus klaar en uw regenton kan niet meer bevriezen.

Heeft u een regenton vulautomaat zonder winterafsluiter dan zal deze los gekoppeld moeten worden van de regenton. U kunt bijvoorbeeld de vulslang omhoog buigen zodat het water niet in de regenton komt. De kraan van de regenton zet u open zodat deze niet kan bevriezen.

 

Maakt u geen gebruik van een vulautomaat en gaat de regenpijp rechtstreeks in de regenton?

Dan is het belangrijk als er vorst opgegeven wordt vanaf -3 dat de regenton losgekoppeld wordt van de regenpijp. Ook in dit geval is het belangrijk om de kraan open te zetten en open te laten staan zodat deze niet kapot kan vriezen.

bottom of page